Leczo z kabaczkiem i pieczarkami

Tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Sycące, aromatyczne. Każdy znajdzie w nim przysmak dla siebie. Połączenie pieczarek, smacznego kabaczka, kiełbasy, aromatycznych pomidorów oraz papryk w jednym daniu jest kwintesencją smaku.

Wydrukuj

Leczo z kabaczkiem i pieczarkami

napisała:

0,0 rating
  • DF
Tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Sycące, aromatyczne. Każdy znajdzie w nim przysmak dla siebie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Tak
Składniki
  • ½ kg kabaczka (po obraniu i oczyszczeniu środka)
  • 5 pomidorów
  • garść małych pieczarek
  • 2 pomarańczowe papryki
  • dobrej jakości kiełbasa (u mnie myśliwska)
  • 3 małe szalotki (można zastąpić zwykłą cebulą)
  • ½ cebuli
  • garść pociętego szczypiorku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz/sól
  • Dodatkowo:
  • garść świeżych borówek
Sposób przygotowania
Pokrój kiełbasę w talarki a następnie na pół. Rozgrzej w garnku oliwę i dodaj kiełbasę.  Podsmażaj 3 minuty, następnie dodaj drobno pokrojone cebule. Gdy się zeszklą dodaj pokrojone w kostkę papryki, pomidory, kabaczek. Gdy składniki się połączą dodaj do nich połówki pieczarek. Dopraw do smaku i posyp borówkami. Duś do miękkości a następnie dodaj pocięty szczypiorek.

Leave a Reply