Kotlety z dyni

Lekko słodkie dyniowe kotlety są świetną alternatywą dla kotletów tradycyjnych.

Sezon na dynie niestety jest bardzo krótki, dlatego warto, w tym czasie przygotowywać ją na rożne sposoby. Kotlety, zupy, risotta, tarty – tak wiele zastosowań jednego warzywa.

Wydrukuj

Kotlety z dyni

napisała:

0,0 rating
  • V
Lekko słodkie dyniowe kotlety są świetną alternatywą dla kotletów tradycyjnych.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:3
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 300g upieczonej dyni (oczyszczonej, bez skóry, pestek, itp)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ pęczka koperku
  • bułka tarta
  • olej
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Sposób przygotowania
Dynię przetnij na pół. Przy pomocy łyżki wyjmij miękki miąższ i pestki. Pozostałe połowy dyni przetnij na mniejsze kawałki. Rozłóż na papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Dynia jest upieczona gdy swobodnie możesz wbić w nią widelec. Wystudź dynię a następnie łyżką zbierz jej miąższ i przełóż do miski. Miąższ rozgnieć widelcem. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Koper posiekaj. Jajka ugotuj. Pokrój w drobną kostkę. Dynię, ugotowane jajka, surowe jajko, koper, sól i pieprz, kurkumę oraz mielone papryki wymieszaj. Dodaj tyle bułki tartej by masa za mocno nie przywierała do rąk. Formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju na złotego koloru. Podawaj z sałatką z pomidora.

Leave a Reply