Gruszki w sosie czekoladowym

Deser z gruszek może być podawany jako danie słodkie, wystarczy wtedy użyć w przygotowaniu czekolady mlecznej, białej lub smakowej. Może stać się wytrawnym przysmakiem gdy gruszkę zatopimy w czekoladzie gorzkiej lub z papryczką chilli. Wybierz ulubione dodatki i ciesz się smakiem.

Wydrukuj

Gruszki w sosie czekoladowym

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
Deser z gruszek może być podawany jako danie słodkie ale też jako wytrawny przysmak. Wybierz ulubione dodatki i ciesz się smakiem.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 gruszki (twarde)
  • tabliczka gorzkiej czekolady ( można zastąpić białą, mleczną, deserową)
  • laska wanilii
  • kawałek cynamonowej kory
  • 100 ml śmietany kremówki
  • kilka goździków
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • skórka z 1 limonki
  • łyżka masła
  • melisa do dekoracji
Sposób przygotowania
Podgrzej wodę w garnku, dołóż cynamon, wanilię oraz goździki i skórkę z limonki. Gdy woda się zagotuje dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Włóż ostrożnie gruszki i gotuj do miękkości. Śmietanę podgrzej, dodaj masło a następnie rozpuść czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia. Wyjmij gruszki i ostudź. Podawaj z sosem czekoladowym i melisą.

Leave a Reply