Carpaccio z buraka

Polski, zdrowy burak nie zawsze musi stanowić dodatek. Przyrządzony w postaci carpaccio jest sam w sobie przepysznym daniem.

Carpaccio z buraka można podawać na wiele sposobów: saute, z miętą, rukolą, roszponką. Bardzo dobrze smakuje z serem kozim, serem fetą i każdym innym o intensywnym smaku.

Wydrukuj

Carpaccio z buraka

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
Polski, zdrowy burak nie zawsze musi stanowić dodatek. Przyrządzony w postaci carpaccio jest sam w sobie przepysznym daniem.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:60 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 3 duże buraczki
  • ½ kostki sera feta
  • rukola/bazylia/roszponka/sałata
  • 2 łyżki oliwy
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Buraczki obierz, przekrój na pół, włóż do miski i wymieszaj z oliwą. Każdego buraczka zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 minut. Upieczone i wystudzone buraczki pokrój w cieniutkie plasterki. Na talerzu rozłóż rukole oraz buraczki. Ser feta rozkrusz w palcach i posyp nim warzywa. Podawaj polane sosem winegret i posypane solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Leave a Reply