Szakszuka z kiełbasą, papryką i natką pietruszki

Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania danie. Wystarczy jedna patelnia i w odpowiednim momencie dokładane składniki, by przygotować ten węgierski przysmak.

Wydrukuj

Szakszuka z kiełbasą, papryką i natką pietruszki

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
  • DF
Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania danie. Dodatkowo smaczne i zdrowe. Smacznego.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 cebula
  • masło
  • sól/pieprz
  • 2 duże pomidory
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 mała czerwona papryka
  • dobra kiełbasa około 50g (wiejska, myśliwska itp)
  • 4 jajka
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania
Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Podsmaż na patelni na maśle do momentu zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz paprykę. Pomidory oczyść ze skóry, pokrój w kostkę oraz dołóż na patelnię. Wymieszaj dobrze składniki a następnie smaż około 5 minut. Przez ten czas nie wolno niczego na patelni mieszać by warzywa nie straciły konsystencji. Do warzyw wbij jajka, dopraw je a następnie pod przykryciem smaż do momentu ścięcia się białka. Posyp świeżą natką pietruszki.

Leave a Reply