Cukiniowe gofry z serkiem i łososiem

Cukiniowe gofry z serkiem i łososiem są niebywale pyszne.

Wydrukuj

Cukiniowe gofry z serkiem i łososiem

napisała:

0,0 rating
Idealna przekąska na przyjęcia i imprezy.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 50g mąki pszennej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 500g cukinii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • bazylia liście z około 5 łodyg + do dekoracji
  • szczypiorek z 2 cebulek dymka + do dekoracji
  • 30g grana padano
  • 100ml oleju
  • 100ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pieprz
  • 150g kremowego, śmietankowego serka
  • 150g wędzonego łososia w plastrach
Sposób przygotowania
Cukinię umyj, osusz i odetnij końcówki. Jeśli cukinia jest duża wytnij z niej nasiona. Zetrzyj cukinię na tarce na dużych oczkach, dodaj do niej sól i wymieszaj. Przełóż cukinię na sitko i odstaw na 30 minut, by odciekła z niej woda. Cukinię bardzo mocno odciśnij, dodaj do niej olej, mleko i jajka, wymieszaj. Dosyp proszek do pieczenia, starty na tarce na małych oczkach ser, dosyp przesiane mąki. Dodaj świeżo mielony pieprz, posiekany szczypiorek i liście bazylii oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Płytki gofrownicy posmaruj olejem i rozgrzej ją do najwyższej mocy. Następnie partiami wlewaj ciasto i smaż gofry w zależności od mocy gofrownicy około 5-7 minut. Nie otwieraj gofrownicy w trakcie przygotowywania gofrów. Gofry posmaruj serkiem, nałóż na nie plastry łososia, posyp szczypiorkiem, pieprzem i udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.

Leave a Reply