Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami przez jednych uwielbiany, przez innych znienawidzony.

Wydrukuj

Ryż z jabłkami

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
Danie, którego smak przenosi w czasy dzieciństwa.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:40 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • Ryż:
  • 150g ryżu
  • 250ml mleka
  • 125ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 10g masła
  • Jabłka:
  • 650g jabłek bez skórki i nasion
  • 1 łyżeczka cukru - jeśli jabłka są kwaśne dodaj więcej cukru
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 10g masła
  • Dodatkowo:
  • masło do posmarowania formy
  • cynamon do posypania dania - około 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny/śmietana do podania
Sposób przygotowania
Wodę i mleko przelej do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Dosyp ryż i gotuj przez 15 minut, mieszając co chwilę aż ryż całkowicie wchłonie płyny. Ryż wyłącz, dodaj do niego masło, wmieszaj i wystudź. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłka, cynamon, cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i praż jabłka aż zmiękną. Naczynie do zapiekanie posmaruj masłem. Na spód naczynia wyłóż połowę ryżu, wszystkie jabłka i pozostałą część ryżu. Wierzch posyp cynamonem. Piecz danie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Ryż z jabłkami świetnie smakuje na ciepło jak i po wystudzeniu. Ryz podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego lub śmietany.

Leave a Reply