Syrniki

Delikatne, miękkie, z chrupiącą skórką, rozpływające się w ustach syrniki.

Wydrukuj

Syrniki

napisała:

0,0 rating
  • V
Twarogowe syrniki, które możesz podać z ulubionymi dodatkami.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:50 min.
  • Czas gotowania:6 min.
  • Czy można zamrażać?:Tak
Składniki
  • 500g półtłustego twarogu
  • 20g cukru
  • 10g cukru z prawdziwą wanilią
  • 50g kaszy manny
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • mąka pszenna do oprószenia blatu i deski
  • cukier puder do posypania syrników
  • ulubione dodatki: sezonowe owoce/ jogurt naturalny/ sos czekoladowy/ konfitura lub dżem owocowy/ orzechy/ syrop klonowy/ mięta
Sposób przygotowania
Do misy miksera przełóż twaróg, dodaj cukry, kaszę mannę, jajko, szczyptę soli. Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto odstaw na 30 minut. W tym czasie kasza manna pochłonie wilgoć z sera i syrniki nie będą się mocno kleić podczas formowania. Na oprószony mąką blat kuchenny, stolnicę lub matę kuchenną wyjmij ciasto i otaczając je w mące uformuj równej grubości rulon. Ciasto podziel na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie obtocz w mące i zagnieć w dłoniach na kształt kotleta. Następnie przełóż kotlecik na blat oprószony mąką, nałóż na niego szklankę i zakręć nią delikatnie nie odrywając jej od blatu by nadać syrniczkowi idealny, okrągły kształt. Syrniki przełóż na deskę oprószoną mąką. Na patelni rozgrzej olej i na średniej mocy palnika smaż syrniki po około 3 minuty z każdej strony. Tak by uzyskać złoto-brązową, chrupiącą skórkę. Syrniki posyp cukrem pudrem. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. sezonowymi owocami, musem czy konfiturą owocową, jogurtem naturalnym, syropem klonowym, sosem czekoladowym, orzechami, miętą. Z podanych proporcji otrzymasz 10-12 syrników.

Leave a Reply