Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi to idealne do przygotowania danie u schyłku lata.

Wydrukuj

Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi

napisała:

0,0 rating
  • V
Makaron w pomidorowo-serowym sosie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 200g sera feta
  • 600g pomidorków koktajlowych
  • 4 małe ząbki czosnku
  • duża garść liści bazylii
  • oliwa
  • pieprz
  • 200g grubego makaronu
  • 2 łyżki suszonego oregano
Sposób przygotowania
Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i oczyść z szypułek. Każdego pomidorka przekrój na pół. Ser feta umieść w naczyniu do zapiekania. Dookoła sera rozłóż pomidorki koktajlowe. Ząbki czosnku obierz z łupin, przeciśnij przez praskę i dodaj do pomidorków. Posyp danie suszonym oregano, polej oliwą i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodaj połowę liści bazylii. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją z opakowania. Upieczone pomidorki rozetrzyj z serem feta. Dodaj odcedzony, ugotowany makaron, pozostałe liście bazylii i ponownie dopraw pieprzem. Wszystko razem wymieszaj. Danie podawaj od razu po przygotowaniu.

Leave a Reply