Bułeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Bułeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, serem, chili i ziołami.

Wydrukuj

Bułeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

napisała:

0,0 rating
  • V
Chrupiące bułeczki ze szpinakowym farszem.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:40 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 150g świeżego szpinaku
  • 100g cebuli
  • 375g ciasta francuskiego
  • 200g kremowego sera kanapkowego
  • garść mięty
  • garść natki pietruszki
  • garść oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
  • jajko rozmiar L (żółtko i białko osobno)
  • 50g ulubionego twardego sera: grana padano, pecorino
  • czarnuszka i sezam
Sposób przygotowania
Liście szpinaku umyj i osusz. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek i chili. Następnie dodaj szpinak, dosyp posiekane zioła i dopraw je solą i świeżo mielonym pieprzem. Smaż warzywa przez chwilę, aż szpinak zmięknie. Do wystudzonego szpinaku dodaj ser, białko jajka oraz paprykę ostrą i słodką, dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany farsz rozłóż równą warstwą na cieście francuskim. Na farsz zetrzyj twardy ser. Ciasto zwiń ostrożnie w rulon, delikatnie go dociskając i pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostaw między nimi miejsce bo urosną podczas pieczenia. Następnie posmaruj je z wierzchu żółtkiem jajka i obficie posyp czarnuszką i sezamem. Bułeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu odstaw je na 3 minuty by odpoczęły. Bułeczki świetnie smakują na ciepło lub po wystudzeniu podane z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym lub sosem chili.

Leave a Reply