Tapioka z borówkami i pistacjami

Tapioka gotowana w mleku jest kremowa. Podana z borówkami i chrupiącymi pistacjami jest deserem idealnym.

Wydrukuj

Tapioka z borówkami i pistacjami

napisała:

0,0 rating
  • V
Kremowa tapioka z musem z borówek.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 80g perełek tapioki
  • 500ml mleka krowiego (również sprawdzi się mleko bez laktozy, migdałowe, sojowe itp)
  • 200g ciasteczek (herbatników, ciasteczek owsianych, ciasteczek kruchych, maślanych
  • 30g pistacji prażonych, solonych
  • 1,5 łyżki cukru
  • 250g borówek + borówki do dekoracji deseru
  • mięta do dekoracji deseru
  • 2 łyżki wody
Sposób przygotowania
Pistacje obierz z łupinek i posiekaj. Ciasteczka pokrusz na mniejsze kawałki. Mleko zagotuj, dodaj perełki tapioki, cukier i wymieszaj. Gotuj tapiokę na małym ogniu aż zrobi się przezroczysta - około 20 minut. Tapioka bardzo szybko przywiera do dna garnka, więc mieszaj ją bardzo często. Na patelni podgrzej odrobinę wody, dodaj umyte borówki. Smaż owoce aż się rozpadną i mus zgęstnieje, mus lekko przestudź. Do szklaneczek lub pucharków wsyp ciasteczka, wlej ugotowaną tapiokę a na nią mus z borówek. Do każdego deseru dodaj świeże borówki, posiekane pistacje oraz listki mięty. Deserki możesz również schłodzić w lodówce - tapioka staje się wtedy gęstsza.

Leave a Reply