Składniki
-
500g cukinii
-
350g mąki pszennej
-
60g kakao
-
1 łyżeczka sody
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
100g masła
-
200g cukru
-
125ml oleju rzepakowego
-
2 duże jajka
-
130g jogurtu naturalnego
-
Polewa czekoladowa:
-
100g gorzkiej czekolady
-
40g masła
-
2 łyżki mleka
-
Dodatkowo:
-
orzechy włoskie
-
jeżyny
-
listki mięty
Sposób przygotowania
Cukinię umyj, osusz i odetnij końcówki. Jeśli cukinia jest duże wytnij z niej nasiona. Zetrzyj cukinię na tarce na małych oczkach. Przełóż na sitko i odstaw na 30 minut, by odciekła z niej woda. Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej proszek do pieczenia, sodę, kakao i wymieszaj. Do misy miksera włóż masło, dosyp cukier i utrzyj na puszystą masę. Wlej olej i ponownie wszystko zmiksuj. Na koniec dodaj jajka. Partiami dodawaj mąkę z kakao oraz jogurt naturalny, miksując do połączenia się składników. Cukinię odciśnij, partiami dodawaj ją do ciasta mieszając łyżką. Powstałą masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć zwartą, dość gęstą konsystencję. Wierzch ciasta wyrównaj łyżką. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut. Za pomocą patyczka sprawdź czy ciasto jest gotowe - wbij patyczek w ciasto i jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest upieczone. Ciasto wystudź. W rondelku podgrzej masło, dodawaj do niego partiami czekoladę, stale mieszając. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści dolej mleko i ponownie wymieszaj. Polewę czekoladową wylej na ciasto, dodaj posiekane orzechy włoskie i dojrzałe jeżyny oraz kilka listków mięty. Gdy polewa zastygnie odepnij rant tortownicy i delikatnie usuń papier do pieczenia.