Brzoskwinie i borówki pod owsianą kruszonką

Brzoskwinie i borówki pod owsianą kruszonką czyli zapiekane letnie owoce.

Wydrukuj

Brzoskwinie i borówki pod owsianą kruszonką

napisała:

0,0 rating
  • V
Pyszne owoce pod chrupiącą kruszonką.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:40 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 3 brzoskwinie - 500g
  • 250g borówek amerykańskich
  • 2 łyżki miodu
  • 50g płatków owsianych
  • 60g masła
  • 30g cukru
  • 50g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • gałązki tymianku
Sposób przygotowania
Masło podgrzej a po rozpuszczeniu wystudź. Brzoskwinie oczyść z pestek, pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do naczynia do zapiekania. Do brzoskwiń dodaj borówki oraz listki tymianku. Całość polej miodem. Płatki owsiane, mąkę, cukier, rozpuszczone masło oraz szczyptę soli wymieszaj. Tak przygotowaną kruszonkę rozsyp na owoce. Do wierzch dodaj kilka gałązek tymianku. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, góra - dół przez 30 minut i kolejne 10 minut z funkcją termoobiegu. Podawaj z jogurtem naturalnym lub ulubionymi lodami. Owoce pod owsianą kruszonką świetnie smakują podane na ciepło od razu po upieczeniu. Są również wyborne po wystudzeniu.

Leave a Reply