Sałatka z prosciutto crudo, burratą i owocami

Sałatka z prosciutto crudo, burratą i owocami to małe arcydzieło na talerzu.

Wydrukuj

Sałatka z prosciutto crudo, burratą i owocami

napisała:

0,0 rating
Kolorowa i bardzo smaczna sałatka.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:5 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 burrata (125g po odcedzeniu)
  • 6 plastrów prosciutto crudo
  • 4 morele
  • garść jeżyn - 10 - 14 sztuk
  • 200g pomidorków papryczkowych
  • około 10 liści bazylii do sosu + kilka do posypania sałatki
  • 2 nieduże ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy do sosu + do podsmażenia moreli
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Liście bazylii, czosnek i oliwę utrzyj w moździerzu na jednolity sos, dopraw do smaku solą i pieprzem. Pomidorki umyj i osusz, większe przekrój na pół. Morele oczyść z pestek i pokrój w ćwiartki. Na patelni grillowej podgrzej oliwę i podsmaż morele z obu stron na złoty kolor. Pomidorki rozłóż na duży talerz. Dodaj odsączoną z zalewy burratę. Dołóż grillowane morele, zwinięte plastry prosciutto crudo oraz umyte i osuszone jeżyny. Sałatkę polej bazyliowo - czosnkowym sosem i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dodaj kilka listków świeżej bazylii. Sałatkę podawaj z grzankami.

Leave a Reply