Składniki
-
250g bobu
-
150g wędzonego boczku
-
100g kremowego, śmietankowego serka
-
kilka gałązek natki pietruszki
-
1/2 małej papryczki chili
-
4 kromki chleba
-
oliwa do podsmażenia grzanek
-
sól/pieprz
Sposób przygotowania
Bób dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Przesyp go do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj przez 5 minut. Odcedź bób, zahartuj zimną wodą (przelej go kilkukrotnie lodowatą wodą) i gdy lekko przestygnie obierz z łupinek. Z pieczywa przygotuj grzanki - kromki chleba polej oliwą i podsmaż na patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru. Boczek pokrój w drobną kostkę, przełóż na zimną patelnię i wytop z niego tłuszcz. Smaż boczek aż się zarumieni i stanie chrupiący, następnie wyjmij łyżką cedzakową. Pozostaw wytopionego tłuszczu. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Chili pokrój w drobne plasterki. Bób wymieszaj z pietruszką i chili, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Grzanki posmaruj kremowym serkiem, dodaj bób, posyp boczkiem i polej odrobiną wytopionego tłuszczu. Dopraw grzanki ponownie pieprzem.