Składniki
-
1/2 kg wiśni
-
40g świeżych drożdży
-
100g cukru
-
20g cukru wanilinowego
-
3 krople olejku waniliowego
-
200ml mleka
-
100g masła
-
500g mąki pszennej tortowej
-
1 jajko
-
szczypta soli
-
kilka kropli oleju
Sposób przygotowania
Wiśnie umyj i wydryluj. Mleko delikatnie podgrzej - powinno być letnie. W wysokimi naczyniu wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i 1/3 ciepłego mleka. Rozczyn będzie rósł dlatego zwróć uwagę na wielkość naczynia. Naczynie przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na 15 minut w ciemne, ciepłe miejsce. Do pozostałego ciepłego mleka dodaj cukry, olejek waniliowy oraz masło. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj by się rozpuściły i pozostaw do wystygnięcia. Mąkę przesiej do wysokiej, szerokiej plastikowej miski, dodaj wyrośnięty rozczyn, sól oraz jajko. Składniki wymieszaj a następnie dolej pozostałe mleko z masłem i cukrami. Przez 15 minut wyrabiaj ciasto, powinno byś lepkie jednak odchodzące od dłoni. Jeśli będzie się mocno kleiło dosyp mąki. Z ciasta uformuj kule. Wyjmij je z miski, oprósz ją delikatnie mąką a następnie włóż z powrotem ciasto. Przykryj kuchenną ściereczką i pozostaw w ciepłym, ciemnym miejscu przez około 1.5h. Na środek brytfanny - u mnie okrągła o średnicy 23cm - wlej kilka kropli oleju a następnie za pomocą silikonowego pędzla rozprowadź go dokładnie po dnie i bokach naczynia. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez kilka minut. Przełóż do brytfanny, rozciągnij na równą warstwę i pozostaw na 30 minut pod przykryciem. Wiśnie rozłóż równą warstwą na cieście. Ciasto wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnia na około 40 minut. Sprawdź czy ciasto jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka. Wbij go w ciasto i wyjmij, jeśli patyczek będzie suchy ciasto jest gotowe.