Stek wołowy z patelni

Stek wołowy z patelni jest jednym z ulubionych dań wszystkich fanów mięsa.

Wydrukuj

Stek wołowy z patelni

napisała:

0,0 rating
  • GF
  • DF
Najprostsza i najlepsza wersja steka.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:6 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 steki z polędwicy wołowej/rostbefu/antrykotu po około 200g każdy
  • 2 łyżeczki masła
  • sól/pieprz
  • 2 gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania
Mięso umyj, osusz i pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum 30 minut przed smażeniem. Zanim położysz mięso na patelnie ponownie odciśnij je w ręcznik papierowy. Dużą patelnię (może być grillowa) bardzo mocno rozgrzej i umieść na niej mięso. By uzyskać średni stopień wysmażenia mięsa, smaż steki po minucie z każdej strony. Następnie zmniejsz moc palnika do średniej i smaż kolejne dwie minuty z każdej strony. Podczas smażenia nie nakłuwaj mięsa, nie przesuwaj, nie podnoś. Do przekładania stron użyj szpatułki lub skorzystaj ze szczypców. Po usmażeniu przełóż steki na talerz, nałóż na każdy niewielką gałązkę rozmarynu i łyżeczkę masła. Nigdy nie krój steka od razu po usmażeniu. Przykryj mięso folią aluminiową i pozostaw na 5 minut. Gdy steki odpoczną, dopraw je grubo mielonym pieprzem i solą. Możesz pokroić je na plastry lub podać w całości. Wyśmienicie smakują z dodatkiem ziemniaków z piekarnika, grillowanych warzyw lub gotowanej kukurydzy.  

Leave a Reply