Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki uwielbiają wszyscy. Miękki, gorący środek i chrupiąca, aromatyczna skórka.

Wydrukuj

Pieczone ziemniaki

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Pyszne, chrupiące ziemniaki.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:50 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • kilka gałązek oregano
Sposób przygotowania
Do pieczenia wybierz ziemniaki z ładną, cienką skórką. Porządnie je wyszoruj pod bieżącą wodą. Podziel na ćwiartki. Zagotuj wodę, posól i do wrzątku wrzuć ziemniaki. Ponownie zagotuj i gotuj 5 minut. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni - góra/dół. Olej lub oliwę wymieszaj z przyprawami i listkami oregano. Ziemniaki odcedź, dodaj do nich marynatę i delikatnie wymieszaj. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozsyp na niej ziemniaki. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut co jakiś czas przemieszaj ziemniaki. Następnie włącz termoobieg na 5 minut by skórka była mocno chrupiąca. Ziemniaki po wyjęciu posyp świeżymi listkami oregano. Podawaj z kefirem, maślanką, sosem czosnkowym, mięsem z grilla lub stekami.

Leave a Reply