Składniki
-
600g mięso mielone wieprzowe z łopatki
-
250g ryżu
-
2 cebelu
-
główka kapusty włoskiej
-
1,5l rosołu lub bulionu
-
200g koncentrat pomidorowy
-
500g przecieru pomidorowego lub pomidorowej passaty
-
sól/pieprz
-
2 ziele angielskie
-
kilka ziaren kolendry
-
2 liście laurowe
-
1/2 łyżeczki suszonego oregano
-
1/2 łyżeczki ostrej papryki
-
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania
W dużym garnku (do którego zmieści się kapusta w całości) zagotuj wodę z solą. Z kapusty wytnij ostrożnie głąb i włóż ją do wrzątku. Gotuj przez 15 minut co jakiś czas obracając góra/dół. Następnie wyjmij kapustę i wystudź. Ryż ugotuj w osolonej wodzi i wystudź. Cebulę drobno posiekaj. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj cebulę, ryż, paprykę i zioła oraz dopraw solą i pieprzem. Farsz powinien być wyrazisty w smaku. Kapustę ostrożnie obierz z liści. Z każdego liścia odetnij zgrubienie, starając się nie uszkodzić liścia. Na spód naczynia żaroodpornego ułóż największe liści lub liście które się przerwały. Z mięsa uformuj kotlet i nałóż go na dół liścia. Zwiń liść najpierw od dołu tak by przykrył mięso - delikatnie dociskając farsz, następnie boki do środka i zroluj w górę. Farsz powinien być ściśle zwinięty w liść. Gołąbki układaj ciasno w naczyniu, łączeniem do dołu. Możesz ułożyć je warstwami. Zagotuj bulion. Nagrzej piekarnik do 180 stopni - góra i dół. Gorącym bulionem wypełnij naczynie żaroodporne z gołąbkami. Zakryj naczynie i wstaw do piekarnika na godzinę. Po godzinie odlej z gołąbków bulion. Do bulionu dodaj
przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, nasiona kolendry, liście laurowe. Do sosu dodaj również mąkę - wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Całość zagotuj i gotuj przez 10 minut bez przykrycia by sos lekko zgęstniał. Pomidorowym sosem ponownie zalej gołąbki i wstaw naczynie do piekarnika na 10 minut - bez przykrycia. Gorące gołąbki podawaj polane sosem. Idealnie smakują z dodatkiem ziemniaków lub chleba. Z podanych proporcji otrzymasz około 20-25 gołąbków.