Nalewka z zielonych orzechów włoskich

Nalewka z zielonych, niedojrzałych orzechów włoskich jest idealnym, domowym lekarstwem na dolegliwości żołądkowe. Działa odtruwająco, bakteriobójczo i grzybobójczo. Ma działanie przeciwzapalne oraz obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.

Wydrukuj

Nalewka z zielonych orzechów włoskich

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Nalewka z orzechów włoskich - wersja lecznica.
Składniki
  • 20 zielonych, niedojrzałych orzechów włoskich
  • 1 litr spirytusu nalewkowego
  • 250g cukru
Sposób przygotowania
Orzechy zbieraj między 25 czerwca a 10 lipca w ciepły, bezdeszczowy dzień. Wybierz te, które rosną z dala od ruchliwych, uczęszczanych dróg. Orzechy powinny być na tyle miękkie by dało się je pokroić bez wysiłku nożem. Nie może wylewać się z nich również żaden płyn, powinny być zwarte. Przygotowując nalewkę załóż rękawiczki, orzechy potrafią barwić skórę. Orzechy opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój na ćwiartki i przełóż do słoja. Zasyp je cukrem i porządnie zamieszaj. W takiej formie zostaw orzechy przez 2 tygodnie pamiętając by kilka razy dziennie wstrząsnąć słojem. Po upływie 14 dni wlej do słoja alkohol i dobrze wymieszaj by pozostały cukier się rozpuścił. Słój odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 4 tygodnie. Następnie przecedź nalewkę i przelej ją do butelek.

Leave a Reply