Lemoniada z kwiatów czarnego bzu

Bardzo zdrowa, musująca lemoniada, którą przyrządzić można jedynie gdy kwitną kwiaty czarnego bzu. 

Wydrukuj

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
  • GF
  • DF
Bardzo zdrowa, ciekawa w smaku lemoniada.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2l wody
  • 1cm kawałek imbiru
  • 5 baldachów czarnego bzu (kwiatów)
  • 2 cytryny
  • 5 łyżek miodu (alternatywnie cukru)
Sposób przygotowania
Kwiaty czarnego bzu zbieraj w słoneczne dni z dala od dróg i zanieczyszczonych miejsc. Staraj się nie trząść kwiatami by nie stracić drogocennego pyłku. Baldachy kwiatów po zebraniu połóż na białej kuchennej ściereczce lub białych kartkach papieru. Pozostaw je na około 20 minut (w tym czasie wszystkie owady opuszczą kwiaty) Następnie oderwij kwiaty od najgrubszych gałązek i przełóż je do dużego, wyparzonego i suchego słoja. Cytryny umyj, sparz wrzątkiem i pokrój w plastry. Imbir obierz i również pokrój w plasterki. Wodę przegotuj i wystudź a następnie rozpuść w niej miód. Do słoja dodaj cytryny, imbir oraz wodę z miodem. Całość lekko wymieszaj a następnie przykryj słój szczelnie gazą. Słój postaw w nasłonecznionym miejscu na około 3 dni. Dwa razy dziennie mieszaj zawartość słoja. Po 24h lemoniada będzie dobra do picia jednak po 3 dniach zaobserwować można powstające w niej bąbelki powietrza. Lemoniada ma wtedy wyraźniejszy, bardziej wytrawny smak. Lemoniadę po tym czasie przecedź i wstaw do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzona. Z kwiatów czarnego bzu wyśmienity jest również syrop a z owoców konfitura.

Leave a Reply