Dżem truskawkowy

Pachnący, słodki i domowy dżem truskawkowy jest uwielbiamy przez wszystkich. Gęsty, zwarty i wyśmienity. Idealny jako dodatek do śniadań, ciast, lodów a także sosów i herbat.

Wydrukuj

Dżem truskawkowy

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Domowy dżem z truskawek.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 8kg truskawek
  • 600g cukru
  • 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania
Truskawki opłucz pod bieżącą wodą, osusz i oczyść z szypułek. Pokrój owoce na mniejsze kawałki i przesyp do garnka z grubym dnem. Dolej do truskawek wodę tak by nie przypaliły się na początku smażenia. Na małym ogniu podsmażaj owoce aż się rozpadną. Partiami dodawaj cukier co jakiś czas mieszając. Długość smażenia dżemu zależy od tego ile wody mają w sobie owoce. Ilość cukru dostosuj również do naturalnej słodyczy truskawek. Dżem powinien być gęsty i zwarty. Gorący dżem przełóż do wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie zakręć każdy słoik i obróć dżem do góry dnem. Pozostaw słoiki do wystygnięcia, następnie obróć. Przetwory przechowuj w spiżarni lub chłodnym, ciemnym miejscu. Dżem będzie rewelacyjnym dodatkiem do naleśników, bagietek, domowego chleba, drożdżówek lub chałki.

Leave a Reply