Składniki
-
500g twarogu tłustego
-
500g twarogu półtłustego
-
200g masła
-
5 żółtek z jajek w rozmiarze l
-
250ml śmietanki 30%
-
garść orzechów włoskich
-
garść solonych pistacji
-
garść suszonych moreli
-
garść suszonych śliwek
-
garść suszonej żurawiny
-
garść rodzynek
-
40ml rumu
-
1 szklanka cukru pudru: około 180g
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sitko lub durszlak wyłóż pieluchą tetrową lub gazą. Postaw sito na talerzu w którym będzie zbierał się namiar serwatki/wody z naszej paschy. Rodzynki namocz w rumie (około 30 minut). Twaróg zmiel 3 razy by był aksamitny i gładki. Możesz użyć już wcześniej zmielonego twarogu. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj do nich śmietankę, wymieszaj i delikatnie podgrzej na małym ogniu, stale mieszając aż masa zgęstnieje a następnie ją wystudź. Bakalie: morele, śliwki, pistacje, orzechy włoskie, żurawinę i odcedzone rodzynki pokrój na mniejsze kawałki. Twaróg wymieszaj razem z miękkim masłem do całkowitego połączenia się składników. Następnie do twarogu, partiami dodawaj śmietankę z żółtkami, delikatnie lecz stanowczo mieszając. Na koniec dodaj do masy bakalie i rum w którym moczyły się rodzynki. Wszystkie składniki wymieszaj i ostrożnie przelej ciasto na sito wyłożone gazą. Na górę ciasta połóż kawałek foli spożywczej, zawiń na nią wystającą część gazy. Ostrożnie ułóż na serowe ciasto talerz który będzie dociskał ciasto a na talerz połóż obciążenie. Może to być np. paczka grochu, butelka z wodą lub kilka jabłek. Całą konstrukcję wstaw na minimum 12h do lodówki. Ciasto w tym czasie stężeje i będzie łatwiej je pokroić. Po tym czasie zdejmij obciążenie, talerz, ostrożnie odwiń końce gazy, zdejmij folię. Do ciasta ponownie dołóż talerz, klosz lub paterę na którym będzie znajdowało się ciasto i zdecydowanym ruchem obróć sitko do góry nogami. Ostrożnie zdejmij sito i powoli odwiń gazę z paschy. Ciasto udekoruj bakaliami lub jadalnymi kwiatami.