Święta Bożego Narodzenia kojarzone są z makowcem, sernikiem i piernikami. Sernik z kandyzowaną skórką pomarańczy swym aromatem dodatkowo podkreśli ten odświętny czas. Korzenny spód ciasta świetnie współgra z serową masą oraz pyszną, słodką polewą z białej czekolady. Ciasto idealnie sprawdzi się jako deser o świątecznych obiadach i jako słodka przekąska podczas odwiedzin znajomych.
Wydrukuj
Sernik z kandyzowaną pomarańczą
Aromatyczny, zwarty sernik.
Składniki
- 180g korzennych ciasteczek
- 60g masła - do masy ciasteczkowej
- 1kg sera półtłustego zmielonego
- 100g miękkiego masła - do masy serowej
- 2 jajka
- 2 budynie
- 200g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki śmietany 30%
- 150g białej czekolady