Schab pieczony w całości jest daniem wymagającym od kucharza cierpliwości. Najpierw przygotowanie marynaty i odstawienie mięsa na długie godziny by przeszło smakiem przypraw i ziół. Następnie powolne pieczenie które sprawi, że mięso będzie soczyste i przepełnione aromatem. Jednak warto cierpliwie poczekać i delektować się smakiem tak pysznej, wyjątkowej, świątecznej potrawy. Idealny jako danie podane na ciepło. Pyszny jako przystawka, przekąska na zimno.
Wydrukuj
Schab pieczony w kapuście
- GF
- DF
Smaczna obiadowa pieczeń.
Składniki
- 1,5 kg schabu
- 800g kapusty kiszonej
- 2 łyżki octu
- 1/2 szklanki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżki mielonego pieprzu
- masło do posmarowania formy
- sznurek wędliniarski