Mazurek z konfiturą z dzikiej róży

Słodkie, cienkie ciasto i lekko kwaskowata konfitura z dzikiej róży – zestawienie idealne. Pięknie, wiosennie wyglądający wielkanocny mazurek. Dodatkowym atutem tego ciasta jest łatwość jego przygotowania. Wystarczy też zaledwie kilka składników. Alternatywą dla konfitury z dzikiej róży może być konfitura brzoskwiniowa, porzeczkowa lub malinowa. 

Wydrukuj

Mazurek z konfiturą z dzikiej róży

napisała:

0,0 rating
  • V
Wiosenny, piękny mazurek.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:25 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 jajko
  • 100g zimnego masła
  • 40g cukru pudru
  • 250g konfitury z dzikiej róży
  • płatki migdałów
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej cukier puder, starte na tarce o dużych oczkach zimne masło, jajko, zimną wodę i szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. 3/4 ciasta wyłóż na papier do pieczenia, przykryj kolejnym arkuszem papieru i rozwałkuj na cienki kwadrat. Ciasto pozostaw na dolnym arkuszu papieru i wraz z nim przeciągnij ciasto na blachę z piekarnika. Z pozostałej części przygotuj ruloniki które będą ramką do mazurka oraz inne ozdoby np. kwiatki. Spód ciasta nakłuj widelcem. Mazurek piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmij ciasto i wystudź. Następnie wymieszaj dobrze konfiturę z dzikiej róży i rozsmaruj ją na spodzie ciasta. Posyp płatkami migdałów.

error: Zawartość jest chroniona!!