Guacamole to pyszny sos wywodzący się z kuchni meksykańskiej. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Wystarczą cztery podstawowe składniki; awokado, sok z cytryny lub limonki oraz sól i pieprz. Sos guacamole idealnie współgra z plackami tortilli, chipsami, nachosami czy taco. Świetnie smakuje jako dodatek do bagietek, bułek i chlebów jak i naleśników, podpłomyków i sałatek. Guacamole ma bardzo szerokie kulinarne zastosowanie.
Wydrukuj
Guacamole
- V
- VG
- GF
- DF
Pyszny, zielony sos.
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól/pieprz
Sposób przygotowania
Awokado przetnij ostrożnie na pół, wyjmij pestkę i łyżką wydrąż miąższ. Miąższ przełóż do miseczki, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Za pomocą widelca wymieszaj wszystkie składniki to uzyskania jednolitej pasty.