Guacamole

Guacamole to pyszny sos wywodzący się z kuchni meksykańskiej. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Wystarczą cztery podstawowe składniki; awokado, sok z cytryny lub limonki oraz sól i pieprz. Sos guacamole idealnie współgra z plackami tortilli, chipsami, nachosami czy taco. Świetnie smakuje jako dodatek do bagietek, bułek i chlebów jak i naleśników, podpłomyków i sałatek. Guacamole ma bardzo szerokie kulinarne zastosowanie.

Wydrukuj

Guacamole

napisała:

4,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Pyszny, zielony sos.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:5 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Awokado przetnij ostrożnie na pół, wyjmij pestkę i łyżką wydrąż miąższ. Miąższ przełóż do miseczki, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Za pomocą widelca wymieszaj wszystkie składniki to uzyskania jednolitej pasty.



Leave a Reply