Schab pieczony w kapuście

Schab pieczony w całości jest daniem wymagającym od kucharza cierpliwości. Najpierw przygotowanie marynaty i odstawienie mięsa na długie godziny by przeszło smakiem przypraw i ziół. Następnie powolne pieczenie które sprawi, że mięso będzie soczyste i przepełnione aromatem. Jednak warto cierpliwie poczekać i delektować się smakiem tak pysznej, wyjątkowej, świątecznej potrawy. Idealny jako danie podane na ciepło. Pyszny jako przystawka, przekąska na zimno. 

Wydrukuj

Schab pieczony w kapuście

napisała:

4,3 rating based on 3 ratings
  • GF
  • DF
Smaczna obiadowa pieczeń.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas gotowania:105 min.
  • Czy można zamrażać?:Tak
Składniki
  • 1,5 kg schabu
  • 800g kapusty kiszonej
  • 2 łyżki octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżki mielonego pieprzu
  • masło do posmarowania formy
  • sznurek wędliniarski
Sposób przygotowania
Mięso umyj i osusz. Następnie zwięźle zwiąż sznurkiem wędliniarskim. Olej, przyprawy, listki rozmarynu, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj. Marynatą natrzyj mięso i owiń folią spożywczą. Przełóż schab do miski i wstaw do lodówki na minimum 24h maksimum 48h. Mięso wyjmij z lodówki i pozostaw by nabrało temperatury pokojowej. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłucz ją zimną wodą. Odwiń mięso z foli i delikatnie nożem zdejmij nadmiar marynaty i liście rozmarynu. Patelnię rozgrzej i umieść na niej schab. Podsmaż minutę z każdej strony. Zdejmij z patelni i przełóż na posmarowaną masłem formę do pieczenia. Mięso obłóż ściśle kapustą. nałóż ją również na wierzch schabu. Formę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 90 minut. Następnie zdejmij folię i kapustę z wierzchu mięsa i piecz jeszcze 15 minut.  Delikatnie przetnij sznurki i zdejmij ze schabu. Mięso podawaj na ciepło z dodatkiem kapusty.

Leave a Reply