Zaskakujący smak i wyśmienity zapach kokosów (dzięki mące kokosowej) i bananów. Pyszne połączenie dyni i bananów z pewnością przywoła uśmiech na wszystkich twarzach. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, łatwe w wykonaniu. Jest wilgotne, zwarte i bardzo sycące.
Wydrukuj
Ciasto bananowo-dyniowe z mąki kokosowej
- V
- GF
- DF
Pachnące kokosem, bardzo wilgotne ciasto.
Składniki
- 2 szklanki mąki kokosowej
- 1 szklanka puree z dyni
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 banany
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
Dynię potnij na paski, oczyść z pestek. Skórą do dołu ułóż na papierze do pieczenie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Widelcem sprawdź czy dynia jest już miękka. Po upieczeniu wystudź a miąższ za pomocą łyżki oddziel od skóry. Dynię zmiksuj na gładki mus. Jeśli dynia jest wodnista rozłóż ją na gazie, owiną ją i mocno naciskając odsącz z nadmiaru płynu. Miąższ wyłóż na sitko i pozostaw w lodówce na minimum 1h by odsączyć dokładnie wodę. Mąkę przesiej, dodaj do niej sodę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, cynamon, cukier. 2 banany obierz ze skórki, rozgnieć widelcem, dodaj do nich dyniowy miąższ, jajka, oliwę i wymieszaj dokładnie masę. Do masy dosyp suche składniki, połącz i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ostatniego banana obierz i potnij w cienkie paski, wyłóż na masę. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50min - do suchego patyczka.