Warzywna zupa z makaronem



W ostatnim czasie dietetycy i lekarze odradzają kuszenia się na nowalijki. Podobno młode , pierwsze, wiosenne i letnie warzywa nie są najzdrowsze. Wystarczy zatem poczekać odrobinę dłużej by móc cieszyć się wyśmienitym smakiem warzyw, które tak nam brakowało przez dłużą jesień i zimę.

Wydrukuj

Warzywna zupa z makaronem

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Pyszna, wiosenna, warzywna zupa.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 mała żółta cukinia
  • 5 ziemniaków
  • garść fasolki szparagowej
  • 3 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • kilka liści mięty
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1 biała cebula
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 śmietana 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól/pieprz
  • 100g grubego makaronu.
Sposób przygotowania
Bulion przelej do garnka. Warzywa umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do bulionu. Gotuj aż będą miękkie. Śmietanę wymieszaj dobrze z mąką, dodaj do niej odrobinę zupy, ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Przelej do zupy stale mieszając. Dodaj makaron.  Zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z listkami świeżej mięty.



Leave a Reply