Pierogi z kapustą z grzybami

Smaczne i sycące pierogi, idealne do podania na wigilijną kolację.  Polane okrasą z boczku i zeszklonej cebulki mogą stanowić atrakcyjną przystawkę. Sprawdzą się również wyśmienicie podane z gorącym, czerwonym wigilijnym barszczykiem.

Wydrukuj

Pierogi z kapustą z grzybami

napisała:

0,0 rating
  • V
  • DF
Smaczne i sycące pierogi, idealne do podania na wigilijną kolację.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:60 min.
  • Czy można zamrażać?:Tak
Składniki
  • Ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki masła
  • 125ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 800g kiszonej kapusty
  • 4 duże garście suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 2 duże białe cebula
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby zalej wodą i odstaw na minimum 8 godzin. Po tym czasie przelej je do garnka, dodaj szczyptę soli, marchewkę i gotuj przez około 30minut na małym ogniu. Po ugotowaniu odcedź grzyby i wystudź. Marchewkę pokrój w drobną kosteczkę. Kapustę włóż do szerokiego garnka, zaleją wodą – by wystawała centymetr nad kapustą. Gotuj do miękkości. Następnie odcedź i wystudż. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle, następnie wystudź. Przygotuj ciasto pierogowe. Masło rozpuść w wodzie i dodaj do przesianej mąki i soli. Wymieszaj składniki, następnie dodaj jajko. Dłońmi zagnieć ciasto i na oprószonej stolnicy wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Ciasto zawiń w folię aluminiową i odstaw na 30 minut. Kapustę i grzyby drobno posiekaj dodaj do nich cebulę i marchewkę. Dopraw farsz solą i pieprzem i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto podziel na części. Jedną połóż na oprószonej stolnicy lub blacie, pozostałe schowaj do miski i przykryj ściereczką. Rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm i za pomocą szklanki wycinaj kółka. Na środek każdego kółka połóż farsz. Złóż placek na pół i sklej brzegi. Z każdą częścią ciasta zrób to samo. Zagotuj posoloną wodę w garnku i dodawaj partiami pierogi. Gotuj około 3 minuty od momentu wypłynięcia, następnie wyłów cedzakową łyżką. Podawaj z barszczem czerwonym lub zeszklona cebulką i boczkiem.

Leave a Reply