Hummus

Tradycyjna pasta pochodząca prawdopodobnie z Libanu. Jest idealna jako przekąska i przystawka na piątkowe wieczory ze znajomymi. Można ją podawać na wiele sposobów: na kanapce, na macy, podpłomykach, tortillach, jako dip do świeżych warzyw takich jak marchewki, selery naciowe. Przysmak wegetarian, wegan ale również smakoszy mięsa.

Wydrukuj

Hummus

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Tradycyjna pasta pochodząca prawdopodobnie z Libanu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:25 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:8
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • szklanka ciecierzycy
  • 4 kostki lodu
  • 1/2 cytryny
  • sól/pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki zimnej wody - opcjonalnie
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Ciecierzycę wsyp do miseczki, zalej wodą i pozostaw na minimum 12 godzin. Następnie ugotuj w osolonej wodzie. Ciecierzyce odcedź i wystudź. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz oraz 4 kostki lodu. Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem. Sprawdź smak i dopraw wedle uznania. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję dodaj zimną wodę.  Podawaj z macą, tortillą, podpłomykami lub selerem naciowym.    

Leave a Reply