Marynowana papryka

Marynowana papryka jest idealnym dodatkiem do kasz, mięs, makaronów, sałatek oraz kanapek. Marynować można każdy rodzaj papryki jednak najlepiej sprawdza się czerwona i pomarańczowa. Ważne by papryka była mięsista.

Wydrukuj

Marynowana papryka

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Marynowana papryka jest idealnym dodatkiem do kasz, mięs, makaronów, sałatek oraz kanapek.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • papryka
  • olej/oliwa
  • Do każdego słoika:
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 liść laurowy
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
Sposób przygotowania
Zagotuj składniki zalewy i pozostaw do wystygnięcia. Paprykę umyj, oczyść i pokrój w plastry. Do wyparzonych, suchych słoików włóż pieprz, ziele angielskie, gorczycę, liść laurowy i plastry papryki. Układaj je ciasno. Paprykę zalej zalewą a następnie dodaj łyżkę oliwy lub oleju rzepakowego. Szczelnie zakręć słoiki i pasteryzuj ulubionym sposobem np. w piekarniku lub w garnku z wodą. Pasteryzacja w piekarniku - do zimnego piekarnika wstaw słoiki i od momentu rozgrzania do 130 stopni pasteryzuj je 30 minut, wyłącz piekarnik i pozostaw słoiki w środku do wystygnięcia. Pasteryzacja w garnku z wodą - wstaw słoiki do garnka wyłożonego ściereczką, wlej wodę na wysokość 3/5 słoika i od momentu zagotowania wody pasteryzuj je na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjmij ostrożnie słoiki z wody, postaw na blacie i przykryj ściereczką kuchenną. Tak pozostaw do całkowitego wystudzenia. Papryka nadaje się do jedzenia po 6 tygodniach.

Leave a Reply