Drożdżówki z nutellą

Drożdżówki z nutellą zadowolą nie tylko dzieci. Słodka czekolada wypełniająca drożdżową bułeczkę jest świetnym połączeniem. Drożdżówki są proste w wykonaniu i można je podawać w różnych kształtach i formach.

Wydrukuj

Drożdżówki z nutellą

napisała:

0,0 rating
  • V
Drożdżówki z nutellą zadowolą nie tylko dzieci.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:25 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 600g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 30g świeżych drożdży
  • 80g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 80g masła
  • 2 jajka
  • Dodatkowo:
  • nutella
Sposób przygotowania
Masło roztop w wysokim rondlu, zmniejsz poziom grzania i dodaj cukry. Gdy cukier się rozpuści dodaj mleko. Wyłącz kuchenkę. Składniki powinny być podgrzane jednak nie gorące. Do rondla dodaj pokruszone drożdże, wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw rozczyn na 15 minut. Pamiętaj że drożdże zwiększą swoją objętość, rondel powinien być wysoki. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, jajka oraz drożdżowy rozczyn. Ze składników zagnieć ciasto, powinno być elastyczne jednak nie przywierające do dłoni. W razie konieczności dodaj odrobinę mąki. Wyjmij ciasto z miski, oprósz ją mąką i z powrotem umieść w niej ciasto. Odstaw miskę na godzinę w ciepłe miejsce. Przykryj kuchenną ściereczką.   Po godzinie wyjmij ciasto z miski, na stolnicę wysypaną niewielką ilości mąki. Zagnieć ciasto kilka razy dłońmi. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, posmaruj nutellą i zwiń w rulon. Rulon spłaszcz za pomocą kuchennej deski a następnie potnij na kawałki o długości 7cm. Każdy kawałek na dolnej cześć natnij w dwóch miejscach w pionie na długość około 3 cm i delikatnie obróć (spójrz na zdjęcie)   Posmaruj góry rozbełtanym jajkiem. Piecz przez 20/25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Leave a Reply