Drożdżówki z kruszonką

Każdy z nas choć raz w życiu jadł drożdżówkę. Kulinarne upodobania Polaków podbiły te z makiem, serem lub z kruszonką. Przygotowane własnoręcznie smakują sto razy lepiej a ich aromat unosi się w domu przez długie chwile. Idealne do kawy, kakao lub herbaty. Słodkie, puszyste przysmaki.

Wydrukuj

Drożdżówki z kruszonką

napisała:

0,0 rating
  • V
Idealne do kawy, kakao lub herbaty. Słodkie, puszyste przysmaki.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:25 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 600g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 30g świeżych drożdży
  • 80g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 80g masła
  • 2 jajka
  • Kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki
  • Dodatkowo:
  • 1 rozbełtane jajko
Sposób przygotowania
Masło roztop w wysokim rondlu, zmniejsz poziom grzania i dodaj cukry. Gdy cukier się rozpuści dodaj mleko. Wyłącz kuchenkę. Składniki powinny być podgrzane jednak nie gorące. Do rondla dodaj pokruszone drożdże, wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw rozczyn na 15 minut. Pamiętaj że drożdże zwiększą swoją objętość, rondel powinien być wysoki. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, jajka oraz drożdżowy rozczyn. Ze składników zagnieć ciasto, powinno być elastyczne jednak nie przywierające do dłoni. W razie konieczności dodaj odrobinę mąki. Wyjmij ciasto z miski, oprósz ją mąką i z powrotem umieść w niej ciasto. Odstaw miskę na godzinę w ciepłe miejsce. Przykryj kuchenną ściereczką. Przygotuj kruszonkę. Masło rozpuść na patelni, dodaj cukier. Gdy cukier się rozpuści dodaj mąkę. Mieszaj aż powstanie kruszonka. Wystudź. Po godzinie wyjmij ciasto z miski, na stolnicę wysypaną niewielką ilością mąki. Zagnieć ciasto kilka razy dłońmi. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, potnij je na 1 centymetrowe paski. Paski zwiń w rulony a następnie zakręć w ślimaki. Ślimaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj góry rozbełtanym jajkiem a następnie posyp kruszonką. Piecz przez 20/25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Leave a Reply