Drożdżówka z konfiturą brzoskwiniową

Pyszne brzoskwiniowe bułeczki. Idealne na deser lub szybką słodką przekąskę. Posypane cukrem, podane z kakao lub kawą bądź herbatą poprawią nastrój nawet największego smutasa. Drożdżówki można podawać również polane smacznym lukrem.

Wydrukuj

Drożdżówka z konfiturą brzoskwiniową

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
Pyszne brzoskwiniowe bułeczki. Idealne na deser lub szybką słodką przekąskę.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:25 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 600g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 30g świeżych drożdży
  • 80g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 80g masła
  • 2 jajka
  • Dodatkowo:
  • konfitura brzoskwiniowa
Sposób przygotowania
Masło roztop w wysokim rondlu, zmniejsz poziom grzania i dodaj cukry. Gdy cukier się rozpuści dodaj mleko. Wyłącz kuchenkę. Składniki powinny być podgrzane jednak nie gorące. Do rondla dodaj pokruszone drożdże, wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw rozczyn na 15 minut. Pamiętaj że drożdże zwiększą swoją objętość, rondel powinien być wysoki. Mąkę przesiej do dużej miski dodaj jajka, sól oraz drożdżowy rozczyn. Ze składników zagnieć ciasto, powinno być elastyczne jednak nie przywierające do dłoni. W razie konieczności dodaj odrobinę mąki. Wyjmij ciasto z miski, oprósz ją mąką i z powrotem umieść w niej ciasto. Odstaw miskę na godzinę w ciepłe miejsce. Przykryj kuchenną ściereczką. Po godzinie wyjmij ciasto z miski, na stolnicę wysypaną niewielką ilości mąki. Zagnieć ciasto kilka razy dłońmi. Przełóż na oprószona mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość 5mm. Potnij ciasto na prostokąty, około 10cm na 15cm.  Prostokąt potnij w paski na długości 1/3. Na środek ciasta nad paskami nałóż półtorej łyżeczki konfitury. Zawiń ciasto w kierunku pasków, dociśnij brzegi a paseczki przyklej na górę drożdżówki. Końcówki podklej pod drożdżówkę. Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj góry bułeczek rozbełtanym jajkiem. Piecz przez 20/25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Leave a Reply