Święta są wyjątkowym czasem, podczas którego w mniejszym stopniu zwracamy uwagę na trzymanie diety. Słodkie makowce, aromatyczne pierniczki, makiełki, grzybowe uszka oraz pierogi z kapustą,zapraszają do ich skosztowania. Zgodnie z obowiązującą w Polsce tradycją na wigilijnej kolacji nie może zabraknąć czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Barszcz przygotowany z buraczków, podany z aromatycznymi uszkami jest kwintesencją smaku. Rozgrzewa, syci, oraz wzmacnia organizm. Jego intensywny kolor zachęca do jedzenia.
Wydrukuj
Wigilijny barszcz czerwony
- V
- VG
- GF
- DF
Świąteczny barszcz czerwony o intensywnym smaku oraz kolorze.
Składniki
- 2 kg buraków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- garść suszonych borowików
- 1 jabłko
- sok z 1 cytryny
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu spirytusowego
- ½ dużego selera
- 2 łyżki majeranku
- sól/pieprz