Zapiekanka z białą kiełbasą i warzywami

Zapiekanka z białą kiełbasą i warzywami czyli genialny pomysł na obiad.

Wydrukuj

Zapiekanka z białą kiełbasą i warzywami

napisała:

0,0 rating
  • GF
Pyszna zapiekanka z warzywami, kiełbasą i sosem śmietanowo-jajecznym.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:50 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 500g ziemniaków
  • 300g białej kiełbasy
  • 250g papryki oczyszczonej
  • kawałek chili
  • 1 cebula, około 100g
  • 300g ogórków konserwowych
  • 50g twardego sera: parmezan, grana padano, pecorino
  • 1 jajko
  • 200g śmietany 18%
  • sól/pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki
Sposób przygotowania
Ziemniaki umyj i osusz. Jeśli są starsze obierz je ze skórki. Pokrój je w zbliżonej wielkości kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Ogórki i oczyszczoną paprykę pokrój w większą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Chili i natkę pietruszki drobno posiekaj. Białą kiełbasę pokrój w równej grubości plastry. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach. Śmietanę wymieszaj z jajkiem i dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kiełbasę do momentu aż się zarumieni. Zdejmij z patelni kiełbasę, jeśli potrzeba dolej oleju i podsmaż cebulę, papryki i łodygi natki pietruszki, dopraw. Naczynie do zapiekania nasmaruj olejem. Na spód naczynia wyłóż odcedzone ziemniaki. Na ziemniaki rozłóż ogórki a na nie cebulę i papryki. Warzywa zalej sosem śmietanowo-jajecznym. Na wierzch rozłóż 3/4 startego sera. Na ser wyłóż plastry kiełbasy i posyp je pozostałym serem oraz połową natki pietruszki. Danie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 20 minut. Upieczoną zapiekankę posyp resztą natki pietruszki i dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Leave a Reply