Pieczona dynia makaronowa z kozim serem

Pieczona dynia makaronowa z kozim serem to nowe dyniowe odkrycie.

Wydrukuj

Pieczona dynia makaronowa z kozim serem

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
Pieczoną dynię makaronową z kozim serem oraz orzechami włoskim.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:55 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1,2kg dyni makaronowej
  • oliwa do polania dyni około 3 łyżki
  • 150g koziego sera
  • sól/pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • około 100g orzechów włoskich
  • garść natki pietruszki
Sposób przygotowania
Dynię makaronową umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Oczyść ją z gniazda nasiennego. Każdą połowę polej oliwą i dopraw obficie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dynię piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 - 45 minut. Gorący miąższ dyni zeskrob widelcem, tak by powstały dyniowe, "makaronowe" nitki. Do dyni dodaj 3/4 pokrojonego w kostkę koziego sera i wymieszaj go z miąższem. Dynię posyp mielonymi paprykami, większą częścią posiekanej natki pietruszki i orzechów włoskich. Polej oliwą. Tak przygotowaną dynię zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Zapieczoną dynię posyp pozostały natką pietruszki, orzechami i serem, dopraw przyprawami. Dynię podawaj na gorąco w towarzystwie ulubionej sałatki.

Leave a Reply