Czekoladowe gofry z cukinii

Czekoladowe gofry z cukinii z owocami i lodami.

Wydrukuj

Czekoladowe gofry z cukinii

napisała:

0,0 rating
  • V
Cukiniowe gofry z kakao i czekoladą.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 100ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 80g mąki pszennej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500g cukinii bez pestek
  • 2 jajka rozmiar m
  • 40g startej czekolady deserowej
Sposób przygotowania
Cukinię umyj, osusz i odetnij końcówki. Jeśli cukinia jest duża wytnij z niej nasiona. Zetrzyj cukinię na tarce na małych oczkach. Przełóż na sitko i odstaw na 30 minut, by odciekła z niej woda. Do głębokiej miski dodaj mleko, jajka, wymieszaj. Dolej olej, dodaj odciśniętą cukinię i ponownie wymieszaj. Dosyp przesianą mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą oraz kakao, wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, startą czekoladę. Składniki dokładnie wymieszaj. Płytki gofrownicy posmaruj olejem i rozgrzej ją do najwyższej mocy. Następnie partiami wlewaj ciasto i smaż gofry w zależności od mocy gofrownicy około 5-7 minut. Nie otwieraj gofrownicy w trakcie przygotowywania gofrów. Gofry podawaj z ulubionymi owocami, lodami lub jogurtem naturalnym, orzechami, migdałami, miętą. Możesz podać je również polane miodem lub posypane cukrem pudem.

Leave a Reply