Nalewka z rabarbaru

Rabarbar jest warzywem występującym w określonym czasie. Nalewka jest świetnym sposobem na zatrzymanie jego smaku na dłużej. 

Wydrukuj

Nalewka z rabarbaru

napisała:

4,0 rating based on 4 ratings
Pyszna rabarbarowa nalewka.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1kg czerwonego rabarbaru
  • 1l spirytusu nalewkowego 60%
  • 300g cukru
Sposób przygotowania
Łodygi rabarbaru umyj (nie obieraj) i pokrój na mniejsze kawałki. Przesyp do dużego słoja, dodaj cukier i porządnie zamieszaj. Odstaw na 1 dzień w słoneczne miejsce, co jakieś czas wstrząśnij słojem. Zalej rabarbar alkoholem, wymieszaj by cukier dobrze się rozpuścił i odstaw słój na 2 miesiące w ciemne miejsce. Po upływie czasu przecedź nalewkę przez sito i przelej do butelek. Przechowuj nalewkę w ciemnym miejscu by nie straciła koloru.

Leave a Reply