Crème brûlée

Crème brûlée jest deserem wywodzącym się z kuchni francuskiej. Jest to zapieczona śmietanka z dodatkiem wanilii oraz cukru. Wierzch deseru udekorowany jest karmelową skorupką. 

Wydrukuj

Crème brûlée

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
Imponująco wyglądający, bardzo smaczny deser.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:80 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 500ml śmietanki 36%
  • 1 laska wanilii
  • 70g drobnego cukru + to posypania deserów
  • 6 żółtek
Sposób przygotowania
Laskę wanilii przetnij wzdłuż, wyjmij z niej nasionka. Śmietanę, cukier, nasiona i laskę wanilii podgrzej - masa powinna być letnia, dokładnie wymieszaj i wyjmij laskę wanilii. Żółtka wymieszaj trzepaczką. Cienką stróżką, partiami dodawaj do nich śmietankę, powoli mieszając masę. Mieszaj delikatnie by masa na creme się nie spieniła. Przelej ostrożnie masę do foremek. Piekarnik nagrzej do 100 stopni. Na blachę z piekarnika wlej wodę, ustaw na niej foremki, woda powinna sięgać jedynie około 5mm wysokości foremki. Piecz creme około 80 minut, po tym czasie delikatnie rusz foremkę. Creme powinien być ścięty. Jeśli wciąż będzie za rzadki wydłuż czas pieczenia. Foremki wyjmij z piekarnika, wystudź i wstaw do lodówki na minimum 8h. Wyjmij creme z lodówki, górę posyp cukrem i za pomocą palnika do cremu brulee stop cukier tworząc karmelową skorupkę.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!