Flaczki z boczniaków

Pyszna, bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa. Wegetariańska i wegańska wersja klasycznych, polskich flaczków. Konsystencja boczniaków bardzo przypomina wołowe flaczki. Nie jedna osoba da się oszukać i nie domyśli się, że je grzyby. Dodatek mielonej papryki, papryczki chilli, czosnku oraz imbiru dodaje ostrości i pikanterii. W zupie nie może zabraknąć oczywiście warzyw i suszonego majeranku, który z pewnością dopełnia smaku. 

Wydrukuj

Flaczki z boczniaków

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Tradycyjna zupa w wegańskim/wegetariańskim wydaniu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:35 min.
  • Ilość porcji:8
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 700g boczniaków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • bulwa selera
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 3 litry wody
  • obrany 2cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • sól/pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 3 ziela angielskie
  • olej
Sposób przygotowania
Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Papryczkę pokrój w plasterki. Do garnka z grubym dnem wlej olej i dodaj czosnek. Włącz kuchenkę, gdy czosnek zacznie się robić złoty wyjmij go i dodaj pokrojone warzywa i papryczkę. Smaż przez 5 minut. Boczniaki oczyść silikonowym pędzelkiem i pokrój w paski. Dodaj do warzyw i całość podsmażaj pod przykryciem przez 10 minut, na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Całość zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, starty na tarce imbir, sól, pieprz, paprykę mieloną. Zupę gotuj pod przykryciem około 20 minut - aż grzyby i warzywa zmiękną. Podawaj z ulubionym pieczywem np. nocnym chlebem lub bagietkami.

error: Zawartość jest chroniona!!