Faszerowane jajka ze szprotką

W kuchni polskiej jajka używane są jako produkt, który jest składnikiem ciast, deserów, sosów, sałatek. Często serwowane jest na śniadanie w postaci jajecznicy, jajka sadzonego, omletów lub naleśników. Podczas Wielkanocnego świętowania nie może go również zabraknąć podczas śniadania. Podane w połączeniu z wędzoną szprotką z pewnością zaskoczy gości.

Wydrukuj

Faszerowane jajka ze szprotką

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Alternatywa dla tradycyjnego ugotowanego jajka podanego z majonezem.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:8 min.
  • Ilość porcji:10
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 10 jajek
  • około 15 sztuk wędzonych szprotek
  • 1/2 cebuli
  • 2 małe ogórki kwaszone
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 jabłka
  • 1 łyżka musztardy
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Jajka ugotuj na twardo, ostudź. Obierz ze skorupki i przekrój na pół. Delikatnie wyjmij żółtka i przełóż je do miseczki. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, ogórka, jabłko, papryczkę, musztardę, dopraw solą i pieprzem. Szprotki oczyść z głowy i ogona (pozostaw kilka do dekoracji), dołóż je do żółtek. Wymieszaj dokładnie składniki i za pomocą małej łyżeczki przełóż je do wydrążonych białek.  Na farsz połóż szprotkę, udekoruj jajko ziołami.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!