Pierniczki z konfiturą malinową

Aromatyczne, ziołowe i uwielbiane przez wszystkim pierniczki. Połączenie odpowiednich przypraw dodaje pierniczkom idealny, rozgrzewający smak. Zwarte ciasto świetnie komponuje się z orzeźwiającym, słodkim i delikatnym smakiem konfitury. Pierniczki możesz przechowywać w zamkniętej puszcze bądź słoju przez długi czas. Są świetnym prezentem pod choinkę dla najbliższych, w szczególności dla łasuchów.

Wydrukuj

Pierniczki z konfiturą malinową

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Aromatyczne, ziołowe i uwielbiane przez wszystkim pierniczki.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 600g mąki pszennej
  • 4 łyżki mleka
  • 30g przyprawy do piernika
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 90g brązowego cukru
  • 250g miodu(u mnie lipowy)
  • 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka w rozmiarze m
  • konfitura malinowa
  • 100g masła
Sposób przygotowania
W rondelku podgrzej mleko, masło, miód i cukier. Dobrze wymieszaj by składniki się połączyły ze sobą, następnie wystudź. Mąkę wraz z sodą, kakao i przyprawami przesiej przez sitko do miski. Dodaj wystudzone mleko, jajko i połącz składniki na gładką masę. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Stolnicę posyp delikatnie mąką, rozwałkuj na niej ciasto na grubości około 3 mm. Możesz robić to partiami. W każdym płaskim placku za pomocą szklanki wykrawaj kółeczka. Na środek jednego kółeczka nałóż pół łyżeczki konfitury, zakryj drugim kółkiem i delikatnie sklej brzegi. Ułóż pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki zwiększą swój rozmiar podczas pieczenia więc nie układaj ich za blisko siebie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut na środkowym poziomie.  Wystudzone pierniczki posyp cukrem pudrem bądź polej lukrem. Przechowuj w zamkniętej puszcze lub słoju. 

error: Zawartość jest chroniona!!