Makaron z wędzonym łososiem, bazylią i sosem czosnkowym

Aromatyczna bazylia idealnie komponuje się z wędzonymi rybami. Podana z makaronem stanowi wyśmienite danie. Sukces dania tkwi w odpowiednio ugotowanym makaronie. Nie może być przeciągnięty, powinien być al dente.

Wydrukuj

Makaron z wędzonym łososiem i bazylią

napisała:

0,0 rating
  • V
Aromatyczna bazylia idealnie komponuje się z wędzonymi rybami. Podana z makaronem stanowi wyśmienite danie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 300g grubego makaronu
  • 150g wędzonego łososia
  • garść liści bazylii
  • kilka kropli bazyliowej oliwy (może być normalna)
  • świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, idealny będzie al dente. Pod koniec gotowania dodaj kilka kropli bazyliowej oliwy. Łososia rozdrobnij, sprawdź czy nie ma ości. Zerwij liście z bazylii i delikatnie przetrzyj dłonią by wzmóc aromat. Makaron przepłucz pod ciepłą wodą, rozłóż na talerzach. Posyp go łososiem oraz udekoruj liśćmi bazylii. Podawaj z kleksem z sosu czosnkowego oraz świeżo zmielonym pieprzem.
error: Zawartość jest chroniona!!